niedziela, 24 sierpnia 2014

Domowy Cheeseburger


Fast food? Owszem, ale tylko domowy! 
Strach pomyśleć co znajduje się w popularnych burgerach z budki, dlatego najlepiej przygotować je samemu ;)

Składniki
- 50dag mielonej wołowiny
- 8 plastrów gotowanego boczku
- 4 plastry sera typu cheddar
- 4 bułki do hamburgerów
- 1 duży dojrzały pomidor
- 1 duży ogórek kiszony
- 4 liście sałaty
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki octu jabłkowego

Wykonanie
1. Cebule i czosnek obrać. Cebulę drobno posiekać, a czosnek rozgnieść.
2. Pomidor i ogórek pokroić w plastry.
3. Liście sałaty wypłukać i osuszyć.
4. W misce wymieszać cebulę, czosnek, ketchup, cukier i ocet. Dodać mięso i dokładnie wyrobić.
5. Uformować 4 burgery i usmażyć na patelni na rumiano.
6. Po odwróceniu na drugą stronę na każdym kotlecie położyć plaster sera i smażyć, aż się roztopi.
7. W między czasie boczek podsmażyć na patelni na chrupko, a bułki przekroić.
8. Na dolnej połowie bułek układać kolejno sałatę, usmażone burgery, plasterki korniszona i pomidora i boczek. Polać ketchupem, przykryć drugą połową bułki i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz