niedziela, 31 sierpnia 2014

Gruszki w czekoladzie


Co tu dużo mówić? Przepyszne! ;)

Przepis na 4 porcje

Składniki
- pół szklanki cukru
- laska wanilii
- 4 goździki
- kawałek imbiru
- 4 gruszki
- 2 tabliczki mlecznej czekolady (200g) 
- 100ml śmietanki kremówki 30%
- 50ml mleka

Wykonanie
1. W garnku zagotować wodę. Dodać imbir, wanilię, cukier, goździki i gotować 15 minut.
2. Gruszki umyć, obrać (można przekroić je na pół) i wrzucić do garnka z przyprawami i gotować jeszcze 20 minut.
3. Czekoladę rozpuścić w mleku i śmietanie w żaroodpornej misce nad gotującą się wodą.
4. Gruszki wyjąć, osuszyć, zanurzyć w sosie czekoladowym i podawać na ciepło.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz