Składniki
- 2 filety z kurczaka
- sól, pieprz, papryka ostra
- olej do usmażenia kurczaka
- 200g kurek
- 1/4 szklanki białego wina
- 100 ml bulionu drobiowego
-150 ml śmietanki kremówki 30%
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 150 g makaronu wstążki
Wykonanie
1. Kurki dokładnie wypłukać i osuszyć.
2. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą.
3. Na patelni rozgrzać olej, włożyć filety w całości i usmażyć na złoty kolor z obu stron.
4. Następnie na rozgrzanym oleju (patelnia może być po kurczaku) smażyć kurki przez około 3-4 minuty, często mieszając.
5. Doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą.
6. Kurki wyjąć z patelni na talerz, a na patelnie wlać wino i po kilku minutach również bulion. Dodać kurki i powoli wlewając śmietanę kremówkę, wszystko zagotować.
7. Dodać natkę pietruszki i pogotować chwile aż sos zgęstnieje.
8. Ugotować makaron.
9. Kurczaka pokroić w grubsze plastry, układać na makaronie i polać sosem kurkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz