piątek, 22 sierpnia 2014

Kurczak z makaronem w sosie kurkowym




 Składniki
- 2 filety z kurczaka
- sól, pieprz, papryka ostra
- olej do usmażenia kurczaka
- 200g kurek
- 1/4 szklanki białego wina
- 100 ml bulionu drobiowego
-150 ml śmietanki kremówki 30%
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 150 g makaronu wstążki

Wykonanie 
1. Kurki dokładnie wypłukać i osuszyć.
2. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą.
3. Na patelni rozgrzać olej, włożyć filety w całości i usmażyć na złoty kolor z obu stron. 
4. Następnie na rozgrzanym oleju (patelnia może być po kurczaku) smażyć kurki przez około 3-4 minuty, często mieszając. 
5. Doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. 
6. Kurki wyjąć z patelni na talerz, a na patelnie wlać wino i po kilku minutach również bulion. Dodać kurki i powoli wlewając śmietanę kremówkę, wszystko zagotować.
7. Dodać natkę pietruszki i pogotować chwile aż sos zgęstnieje. 
8. Ugotować makaron.
9. Kurczaka pokroić w grubsze plastry, układać na makaronie i polać sosem kurkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz