piątek, 22 sierpnia 2014

Małe murzynki z sosem czekoladowym i owocami

Ciekawy, a zarazem prosty deser czekoladowy.
Ja zrobiłam murzynki w małych foremkach w kształcie serduszek, ale można też z tego przepisu upiec murzynka w normalnej formie.
Dzięki dodawanym powidłom ciasto nie jest suche, co jest dużym plusem tego przepisu ;).

Składniki
 ciasto:
- szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 2 łyżeczki sody
- 4 łyżki kakao
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- masło do wysmarowania formy
sos czekoladowy: 
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 75ml śmietanki kremówki 30%
dodatkowo:
- świeże owoce i mięta do dekoracji

Wykonanie
1. Połączyć suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier waniliowy.
2. Dodać powidła, wlać olej, roztrzepane jajka oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać.
3. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wlać ciasto i wyrównać wierzch.
4. Piec w temperaturze 45min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
5. Wyjąć i ostudzić.
6. Owoce i mięte opłukać i osuszyć.
7. Przygotowujemy sos : czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę, wymieszać.
Ciasto podawać polane sosem czekoladowym i udekorowane owocami oraz miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz