piątek, 22 sierpnia 2014

Pikantne pierożki z ryżem


Dobra alternatywa dla zwykłych pierogów. Niecodzienne nadzienie, lekko pikantne, które zasmakuje każdemu. A na dodatek robi się błyskawicznie! :)

Składniki
ciasto na pierogi :
- 3 szklanki mąki
- żółtko
- szklanka gorącej wody (wrzątek)
- sól
farsz :
- szklanka ugotowanego ryżu ( może być z poprzedniego dnia)
- pół szklanki startego, pikantnego sera żółtego
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
- jajko 
- 4-5 łyżek pikantnego ketchupu
- łyżka posiekanego koperku lub natki piertruszki
- odrobina papryki ostrej
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie 
1. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu (około 12 minut).
2. Przesiewamy mąkę, zaparzamy wrzątkiem i zostawiamy do przestudzenia.
3. W tym czasie zarumieniamy cebulę i dodajemy do ugotowanego już ryżu (wraz z tłuszczem).
4. Następnie dodajemy ketchup, jajko, starty ser, zieleninę, przyprawy i dokładnie wyrabiamy.
5. Wstawiamy wodę na pierogi.
6. Do mąki dodajemy żółtko, sól i wyrabiamy ciasto, które nadziewamy przygotowanym farszem.
7. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. 
 
Pierożki najlepiej smakują polane zarumienioną cebulką z tłuszczem.
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz