sobota, 23 sierpnia 2014

Tagliatelle w sosie z bazylii


Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
- 100g orzeszków pinii (można zastąpić włoskimi)
- 2 pęczki bazylii + klika listków do przybrania
- 1 pęczek pietruszki
- 2 łyżki octu winnego
-100 ml oliwy
- sól
- łyżka startego parmezanu
- 250g makaronu tagliatelle

Wykonanie
1. Obrany czosnek, pokrojony w kosteczkę chleb tostowy, pietruszkę i bazylię wkładamy do malaksera.
2. Wlewamy ocet, oliwę, sól i miksujemy.
3. Dosypujemy parmezan, mieszamy i odstawiamy.
4. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.
5. Zmiksowany sos rozprowadzamy 2-3 łyżkami wody.
6. W ogrzanej misce mieszamy makaron oraz połowę sosu.
7. Wykładamy na talerze, polewamy resztą sosu i dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz