poniedziałek, 1 września 2014

Japońskie pierożki Gyoza


Nietypowe przygotowanie pierożków, bo się ich nie gotuje, tylko... smaży! :)
Farsz zdecydowanie mięsny z wyczuwalną delikatną nutą czosnku.
Idealna przekąska na imprezę.

Składniki
ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soili
- 1/2 szklanki gorącej wody (wrzątku)
farsz:
- 2 szklanki pokrojonej drobno kapusty pekińskiej (tylko miękkie części liści)
- 1/2 łyżeczki soli
- 300g mielonej wieprzowiny
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno pokrojonego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 posiekanej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki cukru
do smażenia pierożków:
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki wody

Wykonanie:
1.Przygotuj ciasto na pierogi: do miski wsyp mąkę oraz sól i powoli wlewaj wrzątek mieszając ciasto (używamy do tego pałeczek do mieszania). Mieszaj aż uzyskasz jednolite ciasto (jeśli będzie za suche - dodaj trochę wody). Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
2. Na posypanej mąką stolnicy ugniataj ciasto, aż będzie gładkie. Rozwałkuj je i wycinaj szklanką koła.
3. Przygotowanie farszu: do miski wrzuć kapustę, posyp ją solą i odstaw na kilka minut. Następnie wyciśnij z kapusty namiar wody, dodaj wieprzowinę, imbir, papryczkę chili, czosnek, olej, szczypiorek i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. W małej miseczce naszykuj sobie trochę wody do klejenia pierogów.  Na wyciętych wcześniej kołach z ciasta nakładaj niewielką ilość farszu, brzeg posmaruj zimną wodą, złóż na pół i uformuj pieroga. Ulep w ten sposób wszystkie pierogi.
5. Na dużej patelni ze szczelną pokrywą rozgrzej dwie łyżki oleju na średnim ogniu. Ułóż na patelni pierożki (tylko jedna strona jest podsmażana) i smaż około 3 minuty, aż skórka się zarumieni.
6. Powoli wlej wodę (może pryskać), zmniejsz ogień na najmniejszy i przykryj patelnie. Przytrzymaj je tak około 2 minuty, a następnie odkryj pokrywę i delikatnie zwiększ ogień.Gotuj je do momentu, aż wyparuje prawie cała woda.

Najlepiej smakują maczane w sosie słodko-kwaśnym, smacznego! :)

1 komentarz: