sobota, 6 września 2014

Makaron z sosem kurkowym


Sos kurkowy, w którym się po prostu zakochałam!
Jest bardzo delikatny, o zdecydowanym smaku kurek, przepyszny! ;)

Składniki
- 100g kurek
- 200g ugotowanego makaronu np. świderki
- 50ml białego wina wytrawnego
- 50g masła
- 3/4 szklanki bulionu 
- 150-200ml śmietanki kremówki 30%
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz, papryka ostra

Wykonanie
1. Kurki dokładnie płuczemy i osuszamy, a następnie smażymy na patelni na maśle około 10 minut na małym ogniu, aż zmiękną.
2. Kurki  wyciągamy na talerz, a na patelnie wlewamy wino i chwile gotujemy, aż część wina odparuje. Kolejno wlewamy bulion i postępujemy tak samo.
3. Na patelnie dodajemy kurki, doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą, a następnie dodajemy śmietankę kremówkę i natkę z pietruszki. Chwile gotujemy i dodajemy makaron. Wszystko mieszamy, chwilę jeszcze podgrzewamy na patelni i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz