Sos kurkowy, w którym się po prostu zakochałam!
Jest bardzo delikatny, o zdecydowanym smaku kurek, przepyszny! ;)
Składniki
- 100g kurek
- 200g ugotowanego makaronu np. świderki
- 50ml białego wina wytrawnego
- 50g masła
- 3/4 szklanki bulionu
- 150-200ml śmietanki kremówki 30%
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz, papryka ostra
Wykonanie
1. Kurki dokładnie płuczemy i osuszamy, a następnie smażymy na patelni na maśle około 10 minut na małym ogniu, aż zmiękną.
2. Kurki wyciągamy na talerz, a na patelnie wlewamy wino i chwile gotujemy, aż część wina odparuje. Kolejno wlewamy bulion i postępujemy tak samo.
3. Na patelnie dodajemy kurki, doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą, a następnie dodajemy śmietankę kremówkę i natkę z pietruszki. Chwile gotujemy i dodajemy makaron. Wszystko mieszamy, chwilę jeszcze podgrzewamy na patelni i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz