niedziela, 14 września 2014

Muszle faszerowane kurczakiem, bakłażanem i serem pleśniowym


Składniki
- 15 muszli makaronowych
nadzienie:
- pierś z kurczaka
- 100g sera pleśniowego typu brie 
- bakłażan
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, papryka ostra
- oliwa do smażenia
sos:
- 3-4 pomidory
- ząbek czosnku
- oregano, bazylia, sól, pieprz

 Wykonanie
1. Muszle ugotować al dente (minutę krócej niż na opakowaniu).
2. Farsz: na dużej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojonego w kosteczkę kurczaka, zarumienić, a następnie dodać pokrojonego w takie same kawałki bakłażana. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Zdjąć ognia i dodać pietruszkę oraz pokrojony na małe kawałki ser pleśniowy i wymieszać.
3. Sos: pomidory pokroić na małe kawałki, zblenderować i wlać do rondelka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Zagotowujemy i sos przelewamy na dno naczynia żaroodpornego.
4. Muszle napełniać przygotowanym farszem i układać w naczyniu na sosie pomidorowym.
5. Piec w piekarniku około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz