niedziela, 7 września 2014

Tort czekoladowo-malinowy


Pięknie się prezentuje, prosty do zrobienia i nie jest za słodki, co bardzo lubię w tortach.

Składniki
na ciasto:
- 5 jajek
- 300ml mleka
- 200ml oleju 
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 300g mąki pszennej
- 100g kakao
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
na frużelinę:
- 500g malin (mogą być również mrożone)
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance gorącej wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce wody
krem malinowy:
- 500g serka mascarpone schłodzonego
- wcześniej przygotowana frużelina malinowa
polewa:
- 150g dżemu malinowego (ew. truskawkowego)
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody
 + świeże maliny do dekoracji

Wykonanie
1. Przygotowujemy ciasto: w naczyniu roztrzepać jajka, dodać mleko, olej, cukier i wymieszać. Do drugiego naczynia wsypujemy suche składniki (mąka, kakao, soda, proszek do pieczenia) i łączymy z mokrymi składnikami.
Formę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 1 godziny, do suchego patyczka.
Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Odciąć wybrzuszenie i pokruszyć, a z pozostałe ciasto podzielić na równe 4 części (blaty).
2. Frużelina: do małego garnuszka wrzucić maliny i cukier i podgrzewać do momentu, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać i zagotować po czym zdjąć z palnika. 
Do rozpuszczonej żelatyny dodać odrobinę sosu, połączyć i wlać powoli do malinowego sosu. Schłodzić kilka godzin.
3. Krem: krem mascarpone zmiksować z frużeliną malinową, a następnie schłodzić w lodówce.
4. Polewa: dżem przełożyć do małego garnuszka i podgrzać cały czas mieszając. Gdy się zagotuje zdjąć z palnika i do gorącego dodać żelatynę, wymieszać i schłodzić, aby polewa zgęstniała.
5. Pierwszy blat ułożyć na paterze i posmarować 1/4 kremu, przykryć drugim blatem, posmarować 1/4 kremu i powtórzyć czynność z trzecim blatem.Następnie przykryć czwartym blatem, a z pozostałym 1/4 częścią kremu posmarować boki tortu i obsypać pokruszonym ciastem, który odcinaliśmy z wybrzuszenia. Następnie nałożyć polewę na wierzch tortu i udekorować świeżymi malinami, schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz