wtorek, 21 października 2014

Placuszki z cukinii


Przepyszne cukiniowe placuszki, które zachwyciły mnie smakiem.
Robi się je naprawdę łatwo i szybko.
Najlepiej smakują z sosem czosnkowym ;)



Składniki
- mała cukinia (ok. 0,5kg)
- ząbek czosnku
- jajko
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4-5 łyżek mąki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Wykonanie
1. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końce i ścieramy na tartce o grubych oczkach wraz ze skórką. Lekko solimy i zostawiamy na około 15 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru wody.
2. Do cukinii dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, jogurt, mąkę oraz koperek. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy ciasto formując placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz