niedziela, 5 października 2014

Risotto z kurkami



Składniki

- 300g oczyszczonych kurek
- 150g ryżu do risotto
- 3 łyżki masła do podsmażenia ryżu
- pół szklanki białego wina
- 500 ml bulionu grzybowego
- mała, posiekana cebulka
- 2 łyżki masła do podsmażenia cebuli i grzybów
- 3-4 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- sól, pieprz

Wykonanie
1. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy ryż i lekko go podsmażamy. Po chwili wlewamy wino, mieszając czekamy aż odparuje. Kolejno wlewamy po trochu bulion i mieszamy. Gdy ryż wchłonie bulion to ponownie podlewamy.
2. Na drugiej patelni roztapiamy masło i dodajemy cebulkę. Kiedy się już ładnie zarumieni dodajemy kurki. Dusimy przez około 10 min na niewielkim ogniu i przyprawiamy.
3. Kurki wraz z cebulką dodajemy do ryżu powoli mieszając. Dodajemy natkę pietruszki i dusimy jeszcze, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz