niedziela, 2 listopada 2014

Krem z brukselki z groszkiem ptysiowym


Składniki
- pęczek włoszczyzny
- 1,5 l wody
- 0,5 kg brukselki
- cebula
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz, papryka ostra
- około dwóch łyżek śmietanki 30%
- masło do smażenia

Wykonanie 
1. Cebulę obieramy, przesmażamy na złoty kolor na maśle. Posypujemy mąką i robimy zasmażkę.
2. Włoszczyznę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy na wywar.
3. Brukselkę obieramy z wierzchnich listków, następnie nacinamy każdą główkę i wrzucamy do wywaru dodając cukier i gotujemy do miękkości.
4. Z wywaru wyjmujemy wszystkie warzywa oprócz brukselki. Dodajemy zasmażkę i wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku.

 Groszek ptysiowy


Składniki
- 90 ml wody
- 30 g masła
- 70 g przesianej mąki pszennej
- jajko
- sól

Wykonanie
1. Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy  masło i czekamy aż masło się rozpuści.
2. Gdy woda się zagotuje dodajemy mąkę z solą i dokładnie mieszamy powstałą mase, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce do wychłodzenia.
3. Gdy masa całkowicie wystygnie (!) wbijamy do niej jajko i miksujemy na gładką masę.
4. Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa i wyciskamy małe kuleczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
5. Groszek ptysiowy pieczemy przez około 10 min, aż się zarumieni w temperaturze 220 stopni.

Groszek możemy dość długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz