wtorek, 11 listopada 2014

Pierogi leniwe z frużeliną wiśniową


Jedno z szybszych i łatwiejszych potraw, które możemy przygotować na obiad.
Polecam szczególnie zapracowanym ;)

Składniki
na pierogi:
- 200g sera białego twarogowego 
- jajko
- pół szklanki mąki (w razie konieczności dodać więcej)
- szczypta soli
na frużelinę:
- 300g wiśni (drylowanych) świeżych lub mrożonych
- 50g cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w pięciu łyżkach zimnej wody

Wykonanie  
1. Ser mielimy lub dokładnie przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Zagniatamy ciasto, formujemy wałek i kroimy na ukośne romby.
2. Do garnka wlewamy wodę, gdy się zagotuje wrzucamy pierogi i gotujemy, aż do wypłynięcia. 
3. Do rondelka wrzucamy wiśnie, dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut. Do wiśni dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i mieszamy. 
4. Pierożki podajemy polane frużeliną.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz