piątek, 30 stycznia 2015

Gofry z czekoladą i bitą śmietaną


Nie ma to jak domowe gofry, a jak jeszcze są z dodatkiem czekolady 
 to już w ogóle NIEBO W GĘBIE :)

Składniki
- 250 g mąki pszennej, przesianej
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g posiekanej mlecznej czekolady
- 4 g proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- szczypta soli
dodatkowo:
- 150 g śmietany kremówki 36% + łyżka cukru pudru
- banan, obrany i pokrojony w pasterki
- łyżka startej czekolady
Wykonanie
1. Masło rozpuszczamy. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól i stopniowo dolewamy mleko, a następnie masło. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencje dodajemy posiekaną czekoladę.
2. Gofrownice rozgrzewamy i wlewamy porcjami przygotowane ciasto. Pieczemy 3-4 minuty, aż będą złociste.
3. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
4. Na gofry nakładamy bitą śmietanę, układamy plasterki banana i posypujemy startą czekoladą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz