czwartek, 29 stycznia 2015

Smażony camembert z konfiturą z żurawiny na lekkiej sałatce


Świetna, lekka przekąska.
Przygotowanie zaczynamy od sałatki, a ser smażymy na samym końcu, aby podać go na gorąco, dzięki czemu po ukrojeniu będzie miał odpowiednią konsystencję - będzie się rozpływał.


Składniki
na smażony ser:
- ser camembert
- jajko 
- bułka tarta
- konfitura z żurawiny
- olej do smażenia
na sałatkę:
- garść świeżej rukoli, umytej
- kilka pomidorków koktajlowych
na sos do sałatki:
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz

Wykonanie
1. Przygotowujemy sałatkę: rukolę rozkładamy na talerzu, pomidorki przekrawamy na pół i rozkładamy na sałacie.
2. Sos: do miseczki wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Stopniowo, cały czas mieszając wlewamy oliwę. Na koniec dodajemy miód, musztardę i pieprz do smaku i dokładnie łączymy. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
3. Ser obtaczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu (wcześniej rozgrzanym). Usmażony ser układamy na sałatce, a na wierzchu nakładamy łyżkę konfitury z żurawiny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz