poniedziałek, 9 lutego 2015

Pożywna zupa kalafiorowa



Składniki
- mały kalafior
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz

Wykonanie
 1. W garnku na dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i chwile przesmażamy, a następnie wlewamy wywar.
2. Kalafior myjemy, rozdzielamy na różyczki i wrzucamy do gotującego się wywaru. Tak samo postępujemy z marchewką i pietruszką, którą najpierw obieramy, myjemy i kroimy na plasterki.
3. Zupę gotujemy około 25 minut, następnie ściągamy z ognia i blenderujemy niezbyt dokładnie, aby pływały kawałki kalafiora.
4. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz