poniedziałek, 9 lutego 2015
Pożywna zupa kalafiorowa
Składniki
- mały kalafior
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie
1. W garnku na dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i chwile przesmażamy, a następnie wlewamy wywar.
2. Kalafior myjemy, rozdzielamy na różyczki i wrzucamy do gotującego się wywaru. Tak samo postępujemy z marchewką i pietruszką, którą najpierw obieramy, myjemy i kroimy na plasterki.
3. Zupę gotujemy około 25 minut, następnie ściągamy z ognia i blenderujemy niezbyt dokładnie, aby pływały kawałki kalafiora.
4. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy koperkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz