niedziela, 22 lutego 2015

Sałatka z kurczakiem, gruszką, orzechami i serkiem camembert


Sałatka, która bardzo trafiła w moje gusta.
Jest w niej wszystko co lubię: gruszki, kurczak, ser camembert i orzechy karmelizowane w miodzie.
Ładnie się prezentuje i smakuje nieziemsko :)


Składniki
- rukola
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 gruszki
- 80 g orzechów włoskich
- ser camembert naturalny 
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, bazylia, papryka ostra i słodka
- 2 łyżki miodu
sos winegret miodowy:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki miodu
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Piersi z kurczaka skrapiamy oliwą, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, papryki i bazylię) i nacieramy, a następnie chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
2. Przygotowujemy sos: sok z cytryny, oliwę, miód wlewamy do słoiczka, dodajemy przyprawy, zakręcamy słoik i potrząsamy, żeby składniki dobrze się połączyły. Wkładamy do lodówki.
3. Orzechy wrzucamy na suchą patelnie, a następnie dodajemy miód. Chwile je dusimy w miodzie, aby się skarmelizowały, a następnie przekładamy na talerz, układając tak, aby się ze sobą nie posklejały.
4. Piersi z kurczaka przekrawamy na 3-4 części, aby smażone plastry nie były zbyt grube i dobrze się usmażyły.
5. Na drugiej patelni wlewamy ocet balsamiczny i wrzucamy pokrojona na nieduże kawałki gruszki, dusimy aż będą miękkie, ale nie będą się rozwalały.
6. Upieczonego kurczaka kroimy w paski.
7. Umytą rukolę przekładamy na talerze, polewamy sosem, rozkładamy na niej kurczaka, gruszki, orzechy i pokrojony na małe kawałki ser camembert. Na wierzchu skrapiamy jeszcze odrobiną sosu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz