środa, 25 lutego 2015

Sałatka z makrelą na grillowanej polencie



Składniki
- 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
- 100g makreli lub innej wędzonej ryby
- pół pomidora
- kilka oliwek
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- 2 łyżki oleju do smażenia
- oliwa, sól i pieprz

Wykonanie
1.Gotujmy w rondelku szklankę wody, na osolony wrzątek wsypujemy kaszkę i mieszając gotujemy, aż kaszka zacznie odchodzić od ścianek. Wylewamy kaszkę na tace lub deskę zmoczoną wodą, wyrównujemy wierzch i zostawiamy do ostygnięcia.
2. Rybę oddzielamy od ości i dzielimy na kawałki. Natkę pietruszki płukamy i siekamy. Pomidory i oliwki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki razem łączymy.
3. Oliwę, sok z cytryny i przyprawy razem wymieszamy i polewamy sałatkę.
4. Polentę kroimy na prostokąty lub kwadraty, smażymy na grillowanej patelni na rozgrzanym oleju. Układamy na talerzu i nakładamy sałatkę. Ozdabiamy natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz