wtorek, 10 lutego 2015

Spaghetti z klopsikami


Zbliżają się walentynki i brak pomysłów na kolacje? A może by tak popularny makaron spaghetti tylko, że z klopsikami? Myślę, że Wam posmakuje, a uda się na pewno! :)

Składniki
 na klopsiki:
- 500g mielonej wołowiny
- cebula
- bułka tarta
- sól, pieprz, papryka ostra
- olej do smażenia
na sos:
- pomidory w puszce, pokrojone
-bazylia, oregano, pieprz, sól, papryka ostra i słodka
dodatkowo:
- 500 g makaronu spaghetti 
- posiekana natka pietruszki

Wykonanie
 1.Wykonujemy klopsiki: cebulę obieramy, myjmy i drobno siekamy, a następnie przesmażamy na rozgrzanej łyżce oleju. Dodajemy do miski z mięsem, doprawiamy i dodajemy niewielką ilość bułki tartej, tak aby konsystencja masy nie była zbyt luźna. Formujemy małe klopsiki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.
2. Przygotowujemy sos: pomidory z puszki przekładamy do rondelka i dodajemy wszystkie przyprawy. Sos dusimy około 15-20 min, a następnie blenderujemy i zalewamy nim klopsiki w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 min.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Klopsiki wyciągamy z piekarnika, podajemy z sosem i makaronem. Posypujemy posiekaną natką z pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz