piątek, 20 lutego 2015

Świderki z sosem pieczarkowym





Pyszny, delikatny, łatwy i tani do wykonania makaron.
Idealny na przygotowanie czegoś "na szybko" :)


Składniki
- 500 g pieczarek
- 400-500 g makaronu świderki
- 200 g serka topionego naturalnego (dwa opakowania)
- 200 g śmietany 30%
- 3-4 łyżki posiekanej natki z pietruszki.
- 2 łyżki masła do smażenie pieczarek
- sól i pieprz do smaku
 
Wykonanie
1. Pieczarki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w talarki. Jeśli są duże to najpierw przekrawamy je na pół.
2. Grzyby smażymy na maśle, aż całkowicie odparuje sok, który wytworzy się podczas smażenia. 
3. Dodajemy natkę pietruszki, a następnie pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Smażymy na bardzo małym ogniu, który ma na celu tylko podgrzanie patelni, aby serek się roztopił i połączył z pieczarkami.
3. Na patelnie wlewamy śmietankę i chwilkę podgrzewamy, aż część jej odparuje i sos zgęstnieje.
4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz