piątek, 27 lutego 2015

Zapiekane muszle ze szpinakiem i ricottą


Mój dzisiejszy obiadek na szybko :) 
Uwielbiam muszle z najróżniejszymi nadzieniami, tak naprawdę można je nafaszerować czymkolwiek chcemy. Ja dziś wybrałam szpinak, który bardzo lubię nie tylko w takiej formie. Cały sekret przyrządzania szpinaku to dobrze go doprawić :)


Składniki
- 300 g szpinaku
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 100 g serka ricotta
- pomidory z puszki krojone
- makaron muszle
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, oregano

 Wykonanie
1. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwile dusimy, po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy ricottę, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Makaron gotujemy al dente.
3. Przygotowujemy sos pomidorowy: pomidory z puszki przekładamy do rondelka, dodajemy przyprawy i dusimy przez około 10 minut, a następnie blenderujemy. Sos przelewamy na dno naczynia żaroodpornego.
4. Ugotowane muszle nadziewamy szpinakiem i układamy w naczyniu na sosie.
5. Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na około 15-20 minut.
I gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz