sobota, 14 lutego 2015

Zupa bosmańska


Bardzo treściwa, syta i rozgrzewająca zupa.
Smakiem trooochę przypomina leczo, lecz różni się konsystencją i składnikami.

Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g pieczarek
- 3 parówki
- 2 papryki
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- biała część pora
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 kiszone ogórki
- 150 g przecieru pomidorowego
- jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
- natka pietruszki
- olej do smażenia 
- masło do smażenia pieczarek


Wykonanie
1. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce razem z ogórkami kiszonymi.Cebulę kroimy w małą kostkę, a czosnek w plasterki. Por i pieczarki kroimy w talarki, a paprykę w niedużą kostkę.
2. Mięso doprawiamy, dodajemy jajko, trochę bułki tartej i formujemy małe, zgrabne pulpeciki, a następnie smażymy je i odkładamy na talerz.
3. Pieczarki smażymy na maśle, aż zmiękną. Resztę warzyw smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, chwile je podduszając i przekładamy do garnka zalewając wodą. Gotujemy je około 20-30 minut i dodajemy przecier.
4. Przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Zasmażkę dodajemy do zupy i mieszamy.
5. Parówki pokroić w plastry i krótko podsmażyć.
6. Zupę doprawiamy wedle uznania i dodajemy parówki oraz pulpety. Zagrzewamy zupę i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz