wtorek, 31 marca 2015

Babka wielkanocna z kakao


Czy wyobrażacie sobie święta bez aromatycznej, świeżej babki, której zapach roznosi się po całym domu? Ja na pewno nie, dlatego upiekłam już jedną (migiem została zjedzona :)) i w piątek piekę kolejną :)

Składniki
- 100 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- tłuszcz do wysmarowania formy + bułka tarta

Wykonanie
1. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je z cukrem na puszystą masę. Białka przekładamy do innego naczynia i ubijamy na sztywno.
2. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i dodajemy po trochu do żółtek ubitych z cukrem cały czas miksując.
3. Ubitą pianę z białek przekładamy do masy i mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki.
4. Formę natłuszczamy i oprószamy bułką tartą.
5. Z przygotowanej masy odkładamy 1/3 i dodajemy do niej kakao. Do foremki przekładamy na przemian białą masę, masę z kakao i znów białą masę. 
6. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 40-45 minut do suchego patyczka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz