czwartek, 5 marca 2015

Cannelloni z mięsem mielonym







Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- puszka pokrojonych pomidorów
- makaron cannelloni
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- papryka ostra, papryka słodka, pieprz i sól, bazylia, oregano
- olej do smażenia 
sos beszamelowy:
- 20 g masła
- 2 łyżki mąki
- 200 ml mleka
- sól i pieprz

Wykonanie
1. Rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy do zarumienia, a następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy.
2. Pomidory z puszki przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i blenderujemy. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego.
3. Surowy makaron cannelloni faszerujemy wcześniej przygotowanym mięsem mielonym i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. 
4. Przygotowujemy beszamel: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy cienkim strumieniem mleko cały czas mieszając. Przygotowanym sosem zalewamy makaron. Naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 25-30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz