sobota, 14 marca 2015

Deser z wiśniami, kremem czkoladowym na orzechowych blatach


Czekoladowy, z orzechową nutą i lekko kwaśnymi wiśniami w likierze..
Jest po prostu przepyszny!

na blaty:
- 100 g białek
- 100 g orzechów włoskich zmielonych
- 80 g cukru
na krem:
- 200 g śmietany 36%
- 150 g czekolady mlecznej
wiśnie:
- 300 g mrożonych, wypestkowanych wiśni
- 50 g cukru
- 50 ml likieru amaretto 

Wykonanie
 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a następnie dodajemy powoli mieszając łyżką zmielone orzechy. Masę cienko rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na około 10 min, aż blat się upiecze. Następnie kroimy na niewielkie prostokąty ostrym nożem, robiąc to bardzo delikatnie (blaty łatwo się kruszą).
2. Śmietanę kremówkę ubijamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią cienko tylko wierzchnie blaty. Pozostałą czekoladę mieszamy ze śmietaną.
3. Na suchą patelnie wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuści i skarmelizuje, wtedy dodajemy wiśnie i smażymy, aż puszczą sok. Dodajemy likier.
4. Blaty rozkładamy na talerzach, następnie nakładamy krem czekoladowy (przy użyciu rękawa z ozdobną końcówką), przykrywamy kolejnym blatem i powtarzamy czynność. Na koniec przykrywamy blatem posmarowanym czekoladą. Na wierzchu układamy wiśnie.

Deser wspaniale smakuje z gorącymi wiśniami i sosem z patelni.

1 komentarz: