sobota, 14 marca 2015

Falafel, czyli kotleciki z ciecierzycy

Pierwszy raz jadłam je na targach, byłam zaskoczona, że kotleciki z warzyw mogą smakować tak dobrze! :)
a dziś postanowiłam spróbować zrobić je w domu :)

Składniki
- 200 g ciecierzycy
- 3-4 łyżki natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- mała cebulka
- sól, pieprz 
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka papryki ostrej
- olej do smażenia

Wykonanie
1. Ciecierzyce zalewamy dużą ilością wody i zostawiamy na całą noc.
2. Na drugi dzień ciecierzyce odcedzamy i rozdrabniamy wraz z wszystkimi dodatkami i przyprawami za pomocą maszynki do mięsa lub malaksera czy blendera. Powstałą masę dokładnie mieszamy i dodajemy 2 łyżki wody. Chłodzimy w lodówce około 30 minut.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy kotleciki, pamiętając, że należy je mocno ścisnąć, inaczej się rozwalą. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu 2-3 minuty z każdej strony na złoto. Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął tłuszcz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz