poniedziałek, 9 marca 2015

Najprostszy chlebek


Jest to przepis na najprostszy chlebek jaki kiedykolwiek robiłam.
Żadnego wyrabiania, a zamiast tego mieszanie łyżką, cóż bardziej prostego?
Robiłam go już tysiąc razy i zawsze wychodzi. Można zrobić go wyłącznie z mąki pszennej, lecz najlepszy jest gdy zmieszamy ją z żytnią.


Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej
- 15 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 1,5 - 2 łyżeczki soli
- 5-6 łyżek płatków owsianych lub otrębów
- 400 ml ciepłej wody
- masło do wysmarowania blachy + bułka tarta do oprószenia

Wykonanie
1. Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut.
2. Obie mąki przesiewamy, dodajemy sól i płatki owsiane, a następnie wlewamy wodę z drożdżami. Wszystko razem mieszamy do uzyskania zwartej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut, aby ciasto urosło.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blachy. Foremkę z ciastem odkładamy jeszcze na około 20 min w ciepłe miejsce, a następnie oprószamy na wierchu mąką i wkładamy do wygrzanego piekarnika 180 stopni na około 50 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz