Składniki
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanka wrzątku
- szczypta soli
na farsz:
- 180 g tofu
- 200 g mięsa mielonego
- 3-4 ząbki czosnku
- szczypiorek
do smażenia pierogów:
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki wody
Wykonanie
1.Przygotowujemy
ciasto na pierogi: do miski wsypujemy mąkę oraz sól i powoli wlewamy wrzątek
mieszając ciasto (używamy do tego pałeczek do mieszania). Mieszamy aż
uzyskamy jednolite ciasto (jeśli będzie za suche - dodajemy jeszcze trochę wody).
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
2. Przygotowujemy farsz: mięso przekładamy do miski, dodajemy tofu, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i posiekany drobno szczypiorek, całość dokładnie wyrabiamy.
3. Na stolnicę przekładamy ciasto, rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką koła, a następnie nakładamy na nie farsz i kleimy pierożki.
3. Na dużej patelni rozgrzewamy trochę oleju i układamy na niej pierogi. Smażymy tylko z jednej strony. Kiedy już się zarumienią powoli wlewamy wodę (może pryskać) i przykrywamy pokrywką. Trzymamy je na patelni, aż cała woda wypruje. I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz