sobota, 14 marca 2015

Sałatka Cezar






Składniki
- sałata lodowa
- pierś z kurczaka
- 2-3 kromki chleba tostowego
- 200g sera żółtego
- 2 pomidory
- sól, pieprz papryka ostra
sos:
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- łyżka majonezu
- ząbek czosnku

Wykonanie 

 1. Chleb tostowy kroimy w kosteczkę i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, aż się zarumieni.
 2. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą (czosnek przeciskamy przez praskę) i odkładamy do lodówki.
 3. Pierś z kurczaka przyprawiamy i kroimy w kosteczkę. Smażymy do zarumienienia na rozgrzanym tłuszczu.
 4. Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki i rozkładamy na talerzu. Polewamy sosem. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i częścią posypujemy sałatę, a następnie rozkładamy kawałki kurczaka, kawałki pokrojonego pomidora i grzanki. Posypujemy serem. Można również udekorować majonezem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz