czwartek, 26 marca 2015

Sałatka Wietnamska


Niecodzienna, zdrowa sałatka, której przepis zaczerpnęłam z książki Ani Starmach i trochę przerobiłam :)

Składniki
- sałata rzymska
- 100g cienkiego makaronu chińskiego
- papryka
- marchewka
- ogórek zielony
- 180 g tofu
- garść orzeszków ziemnych
- natka pietruszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej do smażenia
sos: 
- 50 ml wody
- ząbek czosnku
- łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka octu winnego

Wykonanie
1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Sałatę płuczemy i osuszamy. Marchewkę obieramy i myjemy razem z papryką i ogórkiem, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw kroimy je w cienkie wstążki. Orzeszki ziemne siekamy. Tofu kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie z małą ilością rozgrzanego oleju. Kiedy już się zarumieni z obu stron dodajemy sos sojowy i smażymy jeszcze minutę, ściągamy na talerz.
2. Przygotowujemy sos: wodę podgrzewamy z cukrem, żeby się rozpuścił, następnie dodajemy resztę składników i mieszamy.
3. Na półmisku rozkładamy sałatę, ugotowany makaron, warzywa, tofu i posypujemy orzeszkami oraz natką pietruszki. Całość polewamy sosem. Można wymieszać sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz