czwartek, 23 kwietnia 2015

Kurczak w orzechowej panierce z sosem z granatu i truskawkami






Soczysty, aromatyczny, po prostu przepyszny kurczak z dodatkiem owoców!
Na samą myśl o nim robię się głodna..
Przygotujcie go i przekonajcie się sami, albo po prostu uwierzcie mi na słowo :)


Składniki
- pojedyncza duża pierś z kurczaka
- kilka truskawek
- 2-3 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki bułki tartej
- obrany granat
- 2 łyżki cukru
- oregano, pieprz, papryka ostra, sól ziołowa
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- olej do smarowania

Wykonanie
1. Przygotowujemy panierkę: orzechy drobno siekamy i wrzucamy do miski, dodajemy bułkę tartą i przyprawy, mieszamy.
2. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. 
3. Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka smarujemy olejem, posypujemy dokładnie panierką, przekładamy do naczynia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25-30 minut.
4. Przygotowujemy sos: do blendera wsypujemy większość owoców granatu ( zostawiamy trochę do dekoracji), dodajemy cukier, ocet balsamiczny i blenderujemy.
5. Truskawki dokładnie myjemy i przekrawamy na pół (bądź też na trzy części, w zależności od wielkości truskawek).
6.Upieczonego kurczaka przekładamy na talerz, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy resztą granatu i ozdabiamy truskawkami. Gotowe! 

1 komentarz: