środa, 1 kwietnia 2015

Placuszki ziemniaczane z wędzonym łososiem


Miałam łososia w lodówce i nie wiedziałam co z nim zrobić. Te placuszki to był bardzo dobry pomysł,
 cała rodzina się zajadała :)

Składniki
 - 150 g ziemniaków
- 70-80 g mąki (w razie konieczności dosypać)
- 2 jajka
- 130 ml mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- koperek posiekany
- wędzony łosoś
- śmietana 18%
- olej do smażenia

Wykonanie
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i ubijamy pałką lub przeciskamy przez praskę.
2. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko, oliwę i wszystko razem mieszamy za pomocą rózgi.
3. Do miski dodajemy ziemniaki, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy sok z cytryny.
4. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Za pomocą łyżki nakładamy masę na rozgrzany tłuszcz tworząc małe placuszki. Smażymy aż się zarumienią i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osiąkły z tłuszczu.
5. Na każdym placuszku robimy kleks ze śmietany, kładziemy kawałek łososia i posypujemy koperkiem. 



2 komentarze:

  1. W takiej wersji jeszcze nie jadłam, uwielbiam placki ziemniaczane i łososia. Połączenie może być ciekawe :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń