piątek, 10 kwietnia 2015

Faszerowane jajka zapiekane




Spóźniony przepis na jajka ;) 
Po tych całych dniach spędzonych w kuchni, w gorączce przygotowań do świąt, nie miałam czasu (i sił!), by tu zaglądać, a w święta, jak to święta - leniuchowałam i wyjadałam wszystkie te pyszności, które zostały przygotowane na tę okazję :).



Składniki
- 4 jajka
- szczypiorek ( można też użyć koperku lub natki pietruszki, zależy od upodobania)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki majonezu 
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta
- olej do smażenia

Wykonanie
1. Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy i przecinamy je delikatnie na pół, tak aby jak najmniej uszkodzić skorupkę. Łyżką wyjmujemy zawartość skorupki i siekamy drobno. Szczypiorek myjemy i również drobno siekamy, dodajemy do jajek wraz z masłem i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Masa musi być dość zwarta, więc w razie potrzeby można dodać więcej masła lub majonezu. 
2. Skorupki wypełniamy przygotowaną masą. Na płaski talerzyk wysypujemy kilka łyżek bułki tartej i obtaczamy w niej wystający ze skorupki farsz. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i układamy jajka farszem do dołu. Smażymy kilka minut, aż się zarumienią i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz