wtorek, 12 maja 2015

Lody z rabarbarem i pistacjami na ciepło


Lody + rabarbar + pistacje, co tu dużo mówić? PYSZNIE! :)

Składniki
- lody waniliowo-śmietankowe
- 200 g rabarbaru
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- centymetrowy kawałek imbiru
- pistacje grubo posiekane

Wykonanie
1. Rabarbar myjemy, obieramy i tniemy na skośne, małe kawałki. 
2. Masło rozgrzewamy w rondelku, dodajemy cukier puder i karmelizujemy.
3. Do masła dodajemy starty imbir i chwile razem dusimy.
4. Dodajemy rabarbar i trzymamy na ogniu jeszcze około 3-4 minuty, aż zmięknie, ale nie będzie się rozwalał.
5. Lody nakładamy na talerz, polewamy sosem rabarbarowym i posypujemy pistacjami.


2 komentarze:

  1. A pistacje jakie? Bo widziałem jedynie prażone i solone - a takie chyba średnio będą pasować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kupiłam zwykłe pistacje na wagę dostępne w większości supermarketów i po prostu obrałam je ze skorupki i posiekałam. Możesz użyć prażonych, będą pasować :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń