piątek, 8 maja 2015

Tarta rabarbarowa z malinami


Dziś z rana poszłam na targ i kupiłam długo wyczekiwany, mój ukochany rabarbar!
Sezon na niego dopiero się rozpoczyna, ale ja już postanowiłam wykorzystać go w swojej kuchni.
Z rabarbaru przygotowałam dziś lemoniadę i mus do lodów (przepisy pojawią się niebawem!), ale uprzedzam, to jeszcze nie koniec!

 
Składniki
spód:
- 3 szklanki mąki pszennej
- żółtko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 120 g masła
- 1/4 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 250 g malin
- opakowanie cukru waniliowego
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
+ cukier puder do posypania

Wykonanie
1. Przygotowujemy spód: wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremkę na tartę (średnica 26cm). Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
2. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę, mieszamy z malinami, cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
3. Schłodzony spód tarty wyciągamy z lodówki, nakłuwamy widelcem i wkładamy na około 10 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, aby się podpiekł.
4. Na podpieczony spód wykładamy masę owocową i wkładamy do piekarnika na około 20 min do temperatury 170-180 stopni. Upieczoną i wystudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem.





1 komentarz: