Prosty i syty makaron, przypominający smakiem spaghetti carbonara.
Składniki
- makaron spaghetti
- 350 g boczku
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 ml śmietany 12%
- 200 g serka topionego naturalnego
- szczypiorek
- pieprz, papryka ostra
- olej do smażenia
Wykonanie
1. Boczek kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy boczek. Smażymy 3-4 minuty i zdejmujemy z ognia, a na patelnie wlewamy śmietany i dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i podgrzewamy mieszając, aż się rozpuści, a następnie na patelnie wrzucamy usmażony boczek. Doprawiamy. Gdy chcemy, aby sos zrobił się trochę rzadszy dodajemy odrobinę wody z gotującego się makaronu.
2. Makaron gotujemy al dente i dodajemy na patelnie z sosem.Wszystko razem dobrze mieszamy, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz