Dietetyczna wersja tradycyjnych lodów. Są mega owocowe i nie za słodkie (chyba, że dodamy więcej miodu!)
Do jogurtu możemy dodawać co tylko zapragniemy, w zależności jaki smak chcemy uzyskać.
Składniki
- 800 g naturalnego jogurtu, najlepiej gęstego
-100 ml śmietanki 30 lub 36%
- 250 g owoców mrożonych lub świeżych (u mnie po połowie malin i jagód)
- 2-3 łyżki miodu
- 3-4 łyżki posiekanej czekolady
Wykonanie
1. Jogurt miksujemy ze śmietanką i miodem. Dodajemy owoce (część zostawiamy do dekoracji na wierzch) i miksujemy jeszcze przez chwile, aż się rozdrobnią. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy łyżką.
2. Masę przelewamy do pojemnika litrowego wyłożonego folią (najlepiej sprawdza się opakowanie po lodach), na wierzch układamy owoce i wsadzamy do lodówki na całą noc lub min. 5-6 godzin.
Po wyjęciu z zamrażarki należy odczekać około 30 min, aż jogurtowe lody trochę się odmrożą i dopiero kroimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz