Lekkie, grillowane gruszki z serkiem brie, na roszponce ze skarmelizowanymi orzechami włoskimi.
Idealne na taki piękny wiosenny dzień jak dzisiaj :)
Idealne na taki piękny wiosenny dzień jak dzisiaj :)
Składniki
na dwie osoby:
- 2 gruszki
- ser brie naturalny lub z orzechami
- garść orzechów włoskich
- roszponka
- miód
- oliwa z oliwek
Wykonanie
1. Gruszki myjemy i przekrawamy na pół. Rozgrzewamy patelnię grillowaną i nalewamy odrobinę oliwy z oliwek. Układamy gruszki przekrojoną częścią do patelni.Smażymy kilka minut, aż gruszka zacznie robić się miękka (poznamy to po brązowiejącej skórce) i przewracamy na drugą stronę. Na gruszce układamy plasterki sera brie i smażymy jeszcze kilka minut.
2. Na drugiej patelni prażymy orzechy i po chwili dodajemy do nich łyżkę miodu. Kiedy miód połączy się z orzechami ściągamy je i przekładamy na talerz, rozkładając je, żeby się nie poprzyklejały do siebie.
3. Roszponkę płuczemy, osuszamy i przekładamy na talerze, a następnie układamy na nich gruszki, posypujemy orzechami i polewamy miodem. Miód można lekko podgrzać, wtedy będzie rzadszy i łatwiej będzie można nim polewać potrawę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz