Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 200 ml mleka
- cukier waniliowy
- 100g zmielonych orzechów włoskich
- jabłko pokrojone w bardzo drobną kostkę
- cynamon
- cukier + cukier puder do posypania.
Wykonanie
1.Robimy rozczyn: mleko delikatnie podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, miękkie masło, rozczyn i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
3. Po 20-30 minutach dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy na stolnicy w kształt prostokąta i smarujemy roztopionym masłem, wykładamy zmielone orzechy, pokrojone jabłko i posypujemy cukrem oraz cynamonem. Ciasto zwijamy w dość ciasny rulon i kroimy w grubsze plastry. Powstałe ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15-20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
- 25 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 200 ml mleka
- cukier waniliowy
- 100g zmielonych orzechów włoskich
- jabłko pokrojone w bardzo drobną kostkę
- cynamon
- cukier + cukier puder do posypania.
Wykonanie
1.Robimy rozczyn: mleko delikatnie podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, miękkie masło, rozczyn i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
3. Po 20-30 minutach dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy na stolnicy w kształt prostokąta i smarujemy roztopionym masłem, wykładamy zmielone orzechy, pokrojone jabłko i posypujemy cukrem oraz cynamonem. Ciasto zwijamy w dość ciasny rulon i kroimy w grubsze plastry. Powstałe ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15-20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz