czwartek, 4 września 2014

Kruche babeczki z jagodami


Proste i szybkie, gdy zachce się coś słodkiego, albo mają wpaść znajomi ;)
Babeczki można nadziać czymkolwiek zechcemy.

Składniki
na spody:
- 2 szklanki mąki pszennej
- kostka masła
- 2 żółtka
- pół szklanki cukru pudru
- szczypta soli
nadzienie:
- opakowanie budyniu waniliowego
- 700ml mleka
- świeże jagody

Wykonanie
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
2. Mąkę  przesiewamy na stolnicę i dodajemy sól. Schłodzone masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Masło z mąką siekamy nożem, a następnie dodajemy cukier puder, żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
3. W tym czasie smarujemy foremki roztopionym masłem.
4. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wykładamy nim foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy szczelnie folią aluminiową. Do każdej foremki wyłożonej folią wsypujemy suchy groch lub kaszę, żeby obciążyć ciasto.
5. Foremki wkładamy do piekarnika na około 8 minut, po czym zdejmujemy z nich folię z obciążeniem i wkładamy do piekarnika na około 4-5 minut, aby zyskały złocisty kolor.
6. Zagotowujemy mleko (odlewając pół szklanki na rozrobienie budyniu). W szklance z pozostawionym mleku rozrabiamy budyń i gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy rozrobiony proszek i mieszamy. 
7. Gorącym budyniem (dzięki większej ilości mleka będzie rzadszy) napełniamy upieczone babeczki dekorując jagodami. Zostawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz