czwartek, 13 listopada 2014

Schab duszony z pieczarkami


Pyszny, mięciutki, duszony schabik w towarzystwie pieczarek.
Znakomity pomysł na niedzielny obiad :)



Składniki
- 1kg schabu bez kości
- 0,5kg pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g śmietany 12%
- sól, pieprz, papryka ostra
- olej do smażenia mięsa
- masło do smażenia pieczarek

Wykonanie
1.Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i lekko rozbijamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy z obu stron mięso na rumiano. Usmażone mięso przekładamy do garnka, w którym będziemy przygotowywać sos.
2. Pieczarki myjemy, obieramy i przekrawamy na pół, a następnie na grubsze plastry.
3.Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i przesmażamy na rozgrzanym maśle, po chwili dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze 10 min.
4. Do garnka z mięsem dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem. Dodajemy trochę wody - tak, aby mięso było zalane do 3/4 wysokości. Dusimy około 40 minut.
5. Do sosu dodajemy śmietanę i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą do smaku. Dusimy jeszcze 10 min.
Podajemy z kaszą jęczmienną lub gryczaną.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz