środa, 12 listopada 2014

Proste curry z kurczakiem i dynią


Nie macie pomysłu jak wykorzystać dynię? Zróbcie curry z kurczakiem i dynią!
Świetne połączenie smaków, idealne na jesień :)


Składniki
- duża, podwójna pierś z kurczaka
- 400g dyni
- pomidory w puszce, pokrojone
- 2 papryczki chili
-puszka mleka kokosowego
- olej do smażenia
na marynatę:
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy curry
-2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- natka pietruszki, posiekana

Wykonanie
1. Przygotowujemy marynatę mieszając wszystkie przyprawy z oliwą.
2. Kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do marynaty dokładnie nacierając mięso. Odkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
3. Dynię obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę .
4. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka i smażymy z każdej strony. Pod koniec dodajemy posiekaną papryczkę chili. Wyciągamy usmażone mięso na talerz.
5. Do tego samego garnka dolewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy dynię. Obsmażamy z każdej strony. Otwieramy puszkę z mlekiem kokosowym. Zbieramy z wierzchu śmietankę i przekładamy na talerzyk, a mleko wlewamy do dyni i dusimy.
6. Po około 10 minutach dodajemy pomidory z puszki i śmietankę kokosową, dokładnie mieszamy i wrzucamy kurczaka.
7. Przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy natką pietruszki.
Gotowe curry podajemy z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz