piątek, 6 lutego 2015

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami

Szybkie, lekkie i przede wszystkim zdrowe danie na obiad czy kolacje.

Składniki
- 300 g  makaronu Tagliatelle 
- 100 g tuńczyka w puszce
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- cebula
- pół szklanki wytrawnego białego wina
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, papryka ostra mielona
- olej do smażenia

Wykonanie
1.Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie razem z natką pietruszki. Kiedy cebula się zarumieni zalewamy ją winem. W tym czasie pomidorki przekrawamy na pół, a tuńczyka odsączamy z oleju.
2. Kiedy wino częściowo odparuje dodajemy przecier i wrzucamy pomidorki i tuńczyka.
3. Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
4. Powstały sos na patelni doprawiamy i dodajemy makaron. Całość dokładnie mieszamy i od razu podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz