wtorek, 26 sierpnia 2014

Kawowa panna cotta z sosem czekoladowym

  
Deser, który rozpływa się w ustach.. Idealny na lato!

Przepis na 6 porcji

Składniki
- olej do smarowania foremek
- 600 ml śmietany 36%
- 55g drobnego cukru
- 2 łyżeczki kawy instant, rozpuszczonej w 4 łyżkach wody
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
sos czekoladowy:
- 150ml śmietanki 30%
- 55g słodkiej czekolady

Wykonanie
1.  Sześć foremek o pojemności 150 ml wysmarować lekko olejem.
2. Śmietanę przelać do rondla, dodać cukier i podgrzewać, doprowadzając niemal do wrzenia, odstawić.
3. Do żaroodpornej miski wlać kawę, a następnie dosypać żelatynę i odstawić na 5 minut, aż stanie się gąbczasta. Miseczkę umieścić nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści.
4. Do kawy z żelatyną dodać odrobinę śmietany, wymieszać, po czym wlać całość do rondla ze śmietaną i dokładnie połączyć.
5. Mieszankę wlać do natłuszczonych foremek, ostudzić, po czym wstawić do lodówki na minimum 8 godzin lub całą noc.
6. Przygotować sos: czekoladę stopić w kąpieli wodnej (w ten sam sposób jak rozpuszczaliśmy żelatynę) i wymieszać ze śmietanką.
7. Przed podaniem foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, po czym odwrócić do góry dnem i wyłożyć deser na talerze. Polać sosem czekoladowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz