poniedziałek, 15 września 2014

Sernik z malinową pianką


Sernik, który wygrał konkurs podczas łódzkiego festiwalu jedzenia :)

Składniki
spód:
- 200-250 g kruchych herbatników lub innych ciasteczek (ja użyłam ciemnych) 
- 4 łyżki masła
masa serowa:
- 500 g półtłustego lub tłustego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi)
- 5 jajek + 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
pianka malinowa:
- 400 g malin ( mogą być mrożone) 
- 10 g żelatyny
- 16 g cukru waniliowego
- 500 g śmietanki 36 % (koniecznie zimnej)
- 5 łyżek cukru pudru

Wykonanie 
1. Spód: roztopić masło, pokruszyć ciasteczka i wymieszać razem z masłem. Wyjąć na spód blachy i uklepać. Wstawić do lodówki.
2. Masa serowa:  twaróg dokładnie zmielić, dodać mascarpone, mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksować. Następnie dodawać jajka i żółtka. Masę należy wylać na wcześniej przygotowany spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec około 30-35 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
3. Pianka malinowa: maliny umyć i zmiksować blenderem, a następnie dodać cukier waniliowy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody, pozostawić chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej i powoli dodać do zmiksowanych malin. Zimną śmietankę ubić na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem, a następnie dodać zmiksowane maliny i zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną mase wylewamy na ostudzone ciasto i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz