Sernik, który wygrał konkurs podczas łódzkiego festiwalu jedzenia :)
Składniki
spód:
- 200-250 g kruchych herbatników lub innych ciasteczek (ja użyłam ciemnych)
- 4 łyżki masła
masa serowa:
- 500 g półtłustego lub tłustego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi)
- 5 jajek + 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi)
- 5 jajek + 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
pianka malinowa:
- 400 g malin ( mogą być mrożone)
- 10 g żelatyny
- 16 g cukru waniliowego
- 500 g śmietanki 36 % (koniecznie zimnej)
- 5 łyżek cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 500 g śmietanki 36 % (koniecznie zimnej)
- 5 łyżek cukru pudru
Wykonanie
1. Spód: roztopić masło, pokruszyć ciasteczka i wymieszać razem z masłem. Wyjąć na spód blachy i uklepać. Wstawić do lodówki.
2. Masa serowa: twaróg
dokładnie zmielić, dodać mascarpone, mąkę ziemniaczaną oraz cukier i
zmiksować. Następnie dodawać jajka i żółtka. Masę należy wylać na
wcześniej przygotowany spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150
stopni C i piec około 30-35 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i
całkowicie wystudzić.
3. Pianka malinowa: maliny umyć i zmiksować blenderem, a następnie dodać cukier waniliowy.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody, pozostawić
chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej i powoli
dodać do zmiksowanych malin.
Zimną
śmietankę ubić na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem, a następnie dodać
zmiksowane maliny i zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną
mase wylewamy na ostudzone ciasto i wstawiamy do lodówki na 2-3
godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz