środa, 1 października 2014

Świderki z chilli i papryką


Składniki
- 2 czerwone papryki, bez pestek, przekrojone na połowy
- 4 pomidory, przekrojone na połowy
- 3 ząbki małe czosnku 
- 2 papryczki chilli
- 50g mielonych migdałów
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- makaron świderki

Wykonanie
1. Pomidory i paprykę ukłądamy ciętą stroną na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Zapieamy15 min w piekarniku wraz z papryczkami chilli i czosnkiem.
2. Warzywa wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Usuwamy skórkę z papryk i kroimy w paski. Czosnek obieramy, zdejmujemy skórkę z pomidorów.
3. Migdały układamy na blaszce do pieczenia i prażymy w piekarniku 2-3 min, aż się zarumienią.
4. Przygotowane wcześniej warzywa przekładamy do miksera i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy powoli oliwę i jeszcze chwile miksujemy. Dodajemy prażone migdały.
5. Gotowy sos ostrożnie podgrzewamy.
6. Gotujemy makaron, odcedzamy. Umieszczamy go w dużej misie i mieszamy z gorącym sosem i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz