środa, 7 stycznia 2015

Placek po węgiersku


Placek po węgiersku, to chyba moje ulubione danie z wykorzystaniem placków ziemniaczanych.


Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule (jedna do placków, a druga do sosu)
- ząbek czosnku
- 1 jajko
- 4-5 łyżek mąki
- 1-2 czerwone papryki
- 1 papryka chili
- 0,5 kg wołowiny
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra

Wykonanie
1.Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, mąkę pszenną, pieprz i sól i mieszamy do połączenia składników. Jeśli masa jest za rzadka to dodajemy więcej mąki.
2. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placki na całej powierzchni, aż będą złociste.
3. Mięso myjemy i kroimy w kostkę, a następnie obtaczamy je w mące ziemniaczanej i smażymy na rozgrzanym oleju. Smażymy dość długo, ale na małym ogniu, żeby mięso ładnie zarumienić, bo od tego zależy później kolor sosu. Uważajmy jednak, żeby go nie przypalić. Kiedy mięso już gotowe przekładamy na garnka i zalewamy wodą do 3/4 mięsa i zagotowujemy, a następnie dodajemy posiekaną cebulę i paprykę, dusimy. Gdy mięso mięso będzie już miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
4. Placki przekładamy sosem z mięsem i podajemy.
 Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz