wtorek, 10 lutego 2015

Deser tiramisu


Przeeepyszny deser, idealny by osłodzić sobie jeszcze bardziej walentynki!
Nie ukrywam, jest dość kaloryczny, ale raz do roku można ;)
Z porcji wyjdą trzy takie pucharki jak na zdjęciu. 

Składniki
- 200 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 36%
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szklanka zaparzonej, mocnej kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki likieru amaretto (można pominąć)
- opakowanie biszkoptów
- kakao
- starta gorzka czekolada do posypania

Wykonanie
1. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, śmietanę i likier. Wszystko jeszcze chwile razem miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy delikatnie mieszając łyżką, tak aby wszystko się połączyło.
2. Do przygotowanych pucharków na dno wykładamy łyżkę kremu, a następnie namoczone w kawie biszkopty. Przykrywamy warstwą kremu i posypujemy kakao. Czynność powtarzamy do zapełnienia pucharków, a na sam koniec posypujemy wierzch startą czekoladą.

Przed podaniem należy schłodzić deser kilka godzin w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz