środa, 11 lutego 2015

Kurczak na ryżu z warzywami


W domu do tej pory unosi się zapach aromatycznych przypraw.
Przepyszny, miękki ryż i kurczak z chrupiącą skórką.

 

Składniki
- 200 g ryżu
- kilka kawałków kurczaka (mogą to być skrzydełka, pałki, co tylko chcemy)
- pół marchewki
- papryka
- pół puszki kukurydzy
- papryka ostra i vegeta do przyprawienia mięsa
zalewa:
- 1 litr wody
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego  
- vegeta, papryka ostra, pieprz, sól, curry, cukier 
- 2 łyżki ketchupu

Wykonanie
1. Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy papryką ostrą oraz vegetą, wstawiamy do lodówki.
2. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, a następnie dodajemy kukurydzę, pokrojoną marchewkę i paprykę w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy.
3. Przygotowujemy zalewę: wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przecier, ketchup i przyprawy. Wszystko mieszamy i gotujemy około 5 minut.
4. Na ryżu układamy mięso i zalewamy przygotowaną zalewą.
5. Naczynie żaroodporne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 35-40 minut (tak, aby ryż wchłonął zalewę). 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz